Цифровізація обліку осіб, які вчинили домашнє насильство: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення - Салманова, О. Ю. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті наголошено на розвитку процесу діджиталізації, результатом якого є створення низки реєстрів, зокрема Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі. В такому контексті науковий інтерес становить нормативно-правова основа його функціонування, оскільки від її якості залежить правильність і ґрунтовність операційних процедур. Особливо враховуючи той факт, що з початку дії режиму воєнного стану в країні, кількість даних правопорушень тільки збільшується. Тому, метою статті стало проведення критичного аналізу законодавчих положень, які регламентують роботу Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, за для виявлення проблем і прогалин правового регулювання окресленої сфери та формування пропозицій щодо їх вирішення. Метою створення та формування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі є захист постраждалих осіб та зокрема дітей, запобігання повторним випадкам домашнього насильства, забезпечення здійснення передбачених Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» заходів та обліку всіх випадків домашнього насильства, а також збір та аналіз інформації в наукових та статистичних цілях. Попри те, що на сьогодні Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі не функціонує, окремі приписи Порядку формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, затверджений постановою КМ України від 20.03.2019 № 234 суперечать загальній меті його створення. Незважаючи на значні зусилля держави щодо захисту постраждалих осіб та забезпечення належного виконання заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, в кінцевому випадку, з однієї сторони ми отримаємо страх перед базою даних, доступ до якої є у великої кількості користувачів, а з іншої сторони, «тавруємо клеймом кривдника» особу, яка вчинила домашнє насильство на досить значний період життя, тим самим не розглядаючи альтернативи для його виправлення.