Особливість єдності та диференціація нормативно-правового регулювання порядку отримання поліцейськими статусу учасника бойових дій - Подорожній, Є. Ю.; Сіротов, О. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Наголошено, що в базовому вигляді єдність та диференціація – це один з принципів правового регулювання суспільно-правових відносин який передбачає існування загальних вимог до поведінки їх учасників та стандартизованого набору юридичних інструментів регламенту, але при цьому допускає особливі підходи до нормування відносин, які характеризуються певною специфікою з огляду на об’єктивні обставити з метою забезпечення рівності прав, свобод та інтересів. Досліджено особливості єдності та диференціація нормативно-правового регулювання порядку отримання поліцейськими статусу учасника бойових дій. Встановлено, що отримання поліцейськими статусу учасника бойових дій є окремим, вузьким та специфічним питанням, що і обумовлює особливості єдності та диференціації його нормативно-правового регулювання. Встановлено: порядок отримання статусу учасника бойових дій регламентовано узагальненою системою нормативно-правових документів в яких закріплено зміст статусу «учасника бойових дій», правові наслідки, а також стандарти, принципи, правила та особливості його надання, у тому числі поліцейським. Поряд із цими актами, положеннями відомчого законодавства про діяльність поліції безпосередньо, уточнено специфіку розгляду та опрацювання документів, які посвідчують наявність підстав отримання особою статусу учасника бойових дій, спеціальними, внутрішньо-відомчими комісіями Національної поліції України.