Правове регулювання забезпечення гідних умов праці як заходів трудо-правового напряму соціального захисту творчих працівників - Кузьменко, Г. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена з’ясуванню особливостей сучасного правового регулювання забезпечення гідних умов праці як заходів трудо-правового напряму соціального захисту творчих працівників в Україні. Встановлюється, що трудо-правовий напрям соціального захисту творчих працівників є цілісною підсистемою трудо-правових гарантій соціальної безпеки працівників, яка поєднує встановлені законом форми й способи попередження прекаризації творчих працівників, а разом із тим – створює належні (соціально безпечні) умови для повноцінної самореалізації таких працівників у сфері праці. Серед основних властивостей такого напряму є те, що він: по-перше, узгоджується з вимогами чинного законодавства; по-друге, передбачає різні групи соціально захисних заходів, регламентованих трудовим законодавством і застосованих до творчих працівників. Серед таких заходів особливе значення наразі набувають чотири групи соціально захисних заходів, пов’язаних із забезпеченням гідних умов праці творчих працівників. Першу групу таких заходів складають заходи, обумовленні набуттям і реалізацією права на щорічні та додаткові відпустки. Другою групою цих заходів охоплено заходи, пов’язані з набуттям і реалізацією права на працю в межах гнучкого режиму робочого часу, що не може при цьому порушувати установлені межі максимально допустимої тривалості робочого дня, тижня й місяця. Третю групу цих заходів складають заходи, пов’язані з набуттям і реалізацією права на працю в межах нормативного обмеження тривалості роботи у нічній час та надурочних робіт. Четвертою групою розглядуваних заходів охоплено заходи, пов’язані з оплатою роботи у вихідні, святкові і неробочі дні та у нічний час. У висновках до цієї статті узагальнюються результати проведеного наукового дослідження.