Особливості матеріально-побутового напряму соціального захисту військовослужбовців - Кайло, Р. І. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена розкриттю особливостей матеріально-побутового напряму соціального захисту військовослужбовців. Основу цього напряму складають форми соціального захисту, які являють собою інституційно відокремлену та спеціально організовану сферу соціального захисту відповідного кола осіб, в рамках якої військовослужбовцям надаються конкретні соціальні гарантії, що дозволяють мінімізувати та/або компенсувати ризики військової служби, а також забезпечити (настільки, наскільки це об’єктивно можливо) стабільність і контрольованість їх матеріально-побутового становища. Означені форми в межах цього напряму соціального захисту реалізуються за рахунок відповідних способів соціального захисту, якими є різні нормативно-правовим чином регламентовані заходи забезпечення соціальної безпеки (у вигляді пільги, соціальної послуги та соціальної допомоги), що дозволяють досягти мети конкретної форми соціального захисту, в рамках якої ці способи використовуються, а також загальної мети матеріально-побутового спрямування соціального захисту. Форми і способи матеріально-побутового напряму соціального захисту військовослужбовців спрямовуються на досягнення мети, яка полягає у створенні та підтримці стабільного і прогнозованого матеріального й побутового рівня життя військовослужбовців, що забезпечує гідні умови повсякденного буття (причому, не лише військовослужбовців, а й їх сімей) і службової діяльності, мінімізує негативний вплив частих (періодичних) переміщень та комплексу ризиків, характерних для військової професії та ін. Ця мета досягається за рахунок таких форм соціального захисту вказаного напряму: форма грошового забезпечення; форма житлового забезпечення; форма речового забезпечення; форма продовольчого (натурального) забезпечення; форма здійснення компенсаційних виплат і надання грошової допомоги.