Особливості трудових правовідносин працівників Державного бюро розслідувань - Жеребцов, Д. Є. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Розглядаються особливості трудових правовідносин працівників Державного бюро розслідувань. Вивчаються точки зору науковців щодо переліку ознак трудових правовідносин. Досліджуються особливості трудових правовідносин працівників правоохоронних органів. Доводиться, що трудовим правовідносинам працівників Державного бюро розслідувань притаманна більшість загальних ознак трудових правовідносин, а саме: 1) безперервний характер, правовідносини не перериваються після закінчення кожного робочого дня, у вихідні, святкові та неробочі дні тощо; 2) особистий характер, працівник особисто виконує роботу, відповідно до його посади; 3) оплатний характер, працівник Державного бюро розслідувань отримує оплату праці за виконання посадових обов’язків; 4) складний характер, сторони правовідносин володіють комплексом взаємних прав та обов’язків; 5) правовідносини виникають у результаті укладання трудового договору або контракту; 6) працівник включається в трудовий колектив органу або підрозділу Державного бюро розслідувань; 7) посадові обов’язки виконується працівниками Державного бюро розслідувань в умовах встановленого правового режиму (правила внутрішнього трудового розпорядку); 8) працівники у процесі спільної діяльності підпорядковуються керівнику органу або підрозділу Державного бюро розслідувань. Визначаються особливості трудових правовідносин працівників Державного бюро розслідувань, а саме: 1) переважаючий імперативний характер встановлення умов служби; 2) наявність специфічних обмежень і заборон, пов’язаних із проходженням служби (заборона членства у політичних партіях тощо); 3) посилений правовий та соціальний захист працівника; 4) специфічний порядок динаміки трудових правовідносин; 5) зміст трудової функції працівника - виконання правоохоронної функції держави.