Специфіка міжнародних соціальних стандартів як компоненту міжнародного правового механізму реалізації соціальної функції держави - Джура, Х. Ю. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу специфіки міжнародних соціальних стандартів як ключового компонента міжнародного правового механізму реалізації соціальної функції держави. Акцентовано увагу, що міжнародний правовий механізм істотно відрізняється від національного за своєю природою, змістом та методами дії, не маючи власного виконавчого апарату, але опосередковано впливаючи на внутрішньодержавну соціальну політику через систему міжнародних договорів, конвенцій і рекомендацій. Обґрунтовано, що міжнародні соціальні стандарти набувають дедалі більшої ролі в умовах глобалізації, виступаючи як чинник розвитку національного соціального законодавства та гарантування прав людини. Окрему увагу акцентовано на відсутності єдиної термінологічної бази у сфері міжнародних соціальних стандартів, що ускладнює їхню імплементацію в національне соціальне законодавство. Обґрунтовано, що фундаментальні міжнародні акти, такі як Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, заклали основи соціальної функції держави, багато положень яких уже інтегровані. Встановлено, що низка міжнародних стандартів втратила актуальність або потребує адаптації до сучасних реалій через застарілість підходів або не повну відповідність національної моделі соціальної безпеки. Також увагу приділено аналізу європейських соціальних стандартів - Європейської соціальної хартії (переглянутої), Європейської конвенції про соціальну та медичну допомогу і Європейського кодексу соціального забезпечення. Встановлено, що європейська модель соціальних стандартів значно впливає на розуміння та практику реалізації соціальної функції держави в Україні, хоча не всі акти уже ратифіковані. Зроблено висновок, що міжнародні соціальні стандарти є основоположною частиною міжнародного правового механізму реалізації соціальної функції держави.