Правові засади оскарження адміністративних актів органів місцевого самоврядування - Величко, В. О.; Бондар, А. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Наукова стаття присвячена встановленню особливостей правового регулювання оскарження адміністративних актів органів місцевого самоврядування. Вивчено законодавчі та підзаконні акти, які регулюють правовий статус і повноваження як органів місцевого самоврядування, так і комісій з розгляду скарг громадян при різних органах влади. Проаналізовано норми законодавства про адміністративну процедуру та адміністративне судочинство. Досліджено думки науковців, які вивчали повноваження органів місцевого самоврядування, сутність, ознаки і види адміністративних актів, особливості їх прийняття і виконання. Запропоновано визначити оскарження адміністративних актів органів місцевого самоврядування як право громадян, чиї права та законні інтереси порушені, клопотати про перегляд рішень індивідуального характеру органів місцевого самоврядування в порядку адміністративного судочинства або адміністративного оскарження. Вказано, що адміністративне оскарження – це особливий порядок перегляду адміністративних актів органів місцевого самоврядування комісіями з розгляду звернень громадян. З’ясовано, що існують два способи оскарження адміністративних актів органів місцевого самоврядування: адміністративне оскарження шляхом подачі скарги до адміністративного органу вищого рівня та адміністративне судочинство, яке здійснюється судом. Сформульовано пропозиції з удосконалення правового регулювання адміністративного оскарження рішень органів місцевого самоврядування у формі адміністративних актів: надати комісіям з розгляду скарг право приймати не рекомендаційні, а остаточні рішення по скарзі, вдосконалити порядок формування таких комісій, передбачити можливість оскарження рішення комісій з розгляду скарг в порядку адміністративного судочинства. Визначено перспективи подальших наукових досліджень.