Правові засади діджиталізації сфери надання адміністративних послуг в Україні та місце серед них норм адміністративного права - Грачов, Є. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті досліджено систему нормативно-правових актів різної юридичної сили, які складають правові засади діджиталізації у сфері надання адміністративних послуг. Обґрунтовано, що в системі відповідних нормативно-правових засад ключове місце відводиться нормам адміністративного права. З’ясовано, що правові засади діджиталізації сфери надання адміністративних послуг в Україні найбільш доцільно розуміти як систему сукупність взаємопов’язаних між собою нормативно-правових актів різної юридичної сили, норми яких спрямовані на регулювання та упорядкування суспільних відносин, які виникають в процесі здійснення відповідної діяльності. Констатовано, що систему правових засад діджиталізації сфери надання адміністративних послуг складають: 1) Конституція України – Основний Закон держави, який визначає ключові правові аспекти роботи правової системи, вищих органів влади та інші ключові принципи, на яких основується регулювання всіх суспільно-правових відносин, у тому числі в сфері діджиталізації; 2) міжнародно-правові акти – конвенції та угоди які закріплюють міжнародні стандарти у сфері діджиталізації; 3) законодавство України – вищі за своєю юридичною силою правові документи після Конституції, якими регулюються суспільно-правові відносини в сфері надання адміністративних послуг, а також діджиталізація процесу їх надання; 4) підзаконні нормативно-правові акти органів державної влади, зокрема, Кабінету Міністрів України, що регулюють «механічні» питання діджиталізації, зокрема, роботу електронних реєстрів, надання окремих електронних послуг і таке інше. Узагальнено, що в системі правових засад діджиталізації сфери надання адміністративних послуг в Україні ключове місце відводиться нормами адміністративного права, адже саме за допомогою останніх: 1) здійснюється загальне регулювання сфери надання адміністративних послуг; 2) визначається правовий статус суб’єктів, які відповідають за процес діджиталізації сфери надання адміністративних послуг; 3) розкриваються форми та методи здійснення відповідної діяльності; 4) закріплюються гарантії захисту персональних даних осіб-користувачів адміністративними послугами.