Адміністративно-правовий статус слідчого судді вищого антикорупційного суду - Дуліба, Є. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У науковій статті досліджується адміністративно-правовий статус слідчого судді Вищого антикорупційного суду (ВАКС), що здійснює судовий контроль за досудовим розслідуванням корупційних і пов’язаних із ними кримінальних правопорушень, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні. До особливостей адміністративно-правового статусу віднесено: порядок набуття статусу; здійснення судового контролю за досудовим розслідуванням корупційних і пов’язаних із ними кримінальних правопорушень, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні у трьох основних напрямах (розгляд клопотань по заходах забезпечення кримінального провадження, розгляд клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукові) дії; розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора); пріоритетність здійснення судового контролю за досудовим розслідуванням корупційних і пов’язаних із ними кримінальних правопорушень, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні над виконанням повноважень судді щодо здійснення правосуддя; дискреційний характер повноважень; особливий характер реалізації повноважень слідчого судді, що зумовлений предметною і суб’єктною підсудністю справ ВАКС. Окрему увагу приділено аналізу статистичних показників діяльності слідчих суддів ВАКС у 2022–2023 роках, які свідчать про значне навантаження на слідчих суддів і водночас підтверджують важливість їхньої діяльності. Зроблено висновок, що слідчий суддя ВАКС є гарантом забезпечення законності та обґрунтованості обмеження конституційних прав і свобод людини в Україні. Саме від його професійної діяльності значною мірою залежить дотримання прав і свобод учасників кримінального провадження, ефективність досудового розслідування та досягнення завдань кримінального процесу в цілому.