Стан нормативно-правового регулювання адміністративно-правового статусу медіаторів та їх об’єднань - Глущенко, Є. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано поняття адміністративно-правового статусу медіаторів та їх об’єднань, а також стан його нормативно-правового регулювання. Встановлено, що нормативно-правове регулювання адміністративно-правового статусу медіаторів та їх об’єднань – це сукупність норм адміністративного права, які спрямовані на визначення правового статусу медіаторів та їх об’єднань (їх права, обов’язки, гарантії діяльності тощо), а також забезпечення їх належного та законного функціонування з метою якісного та ефективного виконання їх завдань та функцій. Зазначено, що міжнародні нормативно-правові акти відіграють важливу роль з точки зору формування ідейного підґрунтя, а також нормативно-правової бази регулювання інституту медіації взагалі, та в рамках окремих галузей судочинства, зокрема. Саме окреслені нами Рекомендації та Директиви були закладені у формування нормативно-правових актів, які мають нижчу юридичну силу. Узагальнено, що на сьогоднішній день стан нормативно-правового регулювання адміністративно-правового статусу медіаторів та їх об’єднань можна оцінити неоднозначно. Так, з одного боку існує низка міжнародних нормативних документів, а також профільний Закон «Про медіацію», який визначає найбільш важливі засади діяльності медіаторів та їх об’єднань (правовий статус та порядок діяльності, тощо). А з іншого боку низка аспектів, пов’язаних із діяльністю медіаторів залишаються недостатньо якісно врегульованими, зокрема це стосується: а) системи підготовки медіаторів; б) гарантій діяльності медіаторів та їх об’єднань; в) ще й досі відсутній загальнодержавний Кодекс професійної етики медіаторів; г) неврегульованим є питання оплати праці медіаторів, а також їх соціального забезпечення; д) поверхнево розкрито положення про юридичну відповідальність медіаторів; тощо. З огляду на зазначене вище, діяльність медіаторів та їх об’єднань врегульована досить поверхнево, а законодавство у цій сфері потребує комплексного доопрацювання.