До питання морально-етичних норм як основи кримінального провадження - Голубов, А. Є. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У статті наведено додаткове обґрунтування на користь позиції щодо визначальної ролі морально-етичних норм як основи кримінального провадження. Відмічаєтеся важливе соціальне значення кримінального провадження у вирішенні завдань правоохоронної спрямованості для особи, суспільства, держави. Поряд з цим пропонується розглядати таку діяльність як форму соціально-організованої діяльності, яка регулюється не тільки правовими, а й іншими нормами, зокрема нормами моралі. Вказується на важливе значення для формування правил поведінки учасників як взагалі суспільних відносин, так і відносин у сфері кримінального судочинства цінностей та ціннісних орієнтирів, морально-етичних норм. Акцентовано увагу на їх включність у процес впорядкування суспільних відносин та формування поведінки особи. Обґрунтовується думка, що поряд з засадами кримінального провадження важливим та необхідним є включення у регулювання кримінальної процесуальної діяльності, як її основи, морально-етичних норм, а також визнання їх як критеріїв для оцінки поведінки його учасників, особливо державних органів та їх посадових осіб. Відповідно до цього, пропонується розширення та поглиблення форм, методів та способів включення морально-етичних норм в систему засобів правового регулювання кримінального провадження як його основи. Є підстави вважати, що це сприятиме реальному утвердженню та забезпеченню прав і свобод особи у кримінальному судочинстві, забезпечить реалізацію права на справедливий суд та стане умовою ухвалення законних, обґрунтованих, мотивованих, а головне справедливих судових рішень. Відмічається необхідність подальшого формування правової свідомості та правової культури населення на ґрунті загально визнаних цінностей громадянського суспільства та демократичної держави, а також правових засад та моральних цінностей, що особливо стосується як майбутніх, так і діючих працівників правоохоронних та судових органів.