Про актуальні теоретико-прикладні проблеми, що стосуються запобігання та протидії протиправному прийняттю пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в умовах воєнного стану - Пушкар, О. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У науковій статті, на підставі отриманих результатів проведеного аналізу кримінальних проваджень, пов’язаних з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в умовах воєнного стану в Україні (2022-2024 р. р.), визначено конкретні практичні проблеми, що виникають у правозастосовній діяльності, та доведена необхідність активізації у зв’язку з цим наукових досліджень з означеного питання. Зокрема, встановлено, що, не дивлячись на заходи кримінально-правового, запобіжного, правозастосовного та іншого характеру, які останнім часом приймаються в нашій державі, включаючи й ті, що пов’язані з ратифікацією нею Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією, сучасний стан протидії зазначеному суспільно-небезпечному явищу не відповідає вимогам сталого розвитку України, а також її євроінтеграційним та північно-атлантичним намірам, виступаючи таким чином однією з перешкод вступу нашої країни у Європейський Союз і НАТО. При цьому в умовах, коли активізовані наукові пошуки з означених напрямів, поза увагою учених досі залишаються актуальні теоретико-прикладні проблеми, які стосуються кримінально карної діяльності, пов’язаної з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержанням неправомірної вигоди службовою особою. Виходячи з цього, доведена необхідність на всіх рівнях (законодавчому, правоохоронному, правозастосовному, т. ін.) підвищити ефективність діяльності відповідних суб’єктів, а також забезпечити з даного приводу якісний доктринальний супровід. У цьому сенсі акцентована увага на таких проблемних питаннях, які мають стати предметом наукових досліджень, як: відмежування зазначеного складу кримінального правопорушення від суміжних; конкретизація поняття «неправомірна вигода»; оцінки допустимості отриманих у зв’язку з цим доказів, т. ін.