Міжнародно-правова основа здійснення спеціального судового провадження - Романюк, М. Ф. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У статті з’ясовано міжнародно-правову основу здійснення спеціального судового провадження. З цією метою визначено допустимість застосування здійснення спеціального судового провадження на рівні міжнародно-правових актів та встановлено відповідність національного кримінального процесуального законодавства вимогам міжнародних механізмів in absentia. Доведено, що спеціальне судове провадження, ані з позиції правого забезпечення, ані з позиції практики застосування, не можна розглядати ізольовано, винятково в контексті національного права. Це обумовлено тим, що процедура in absentia є предметом міжнародного правового регулювання, що не може не впливати на нормативне урегулювання та правозастосування національними органами в силу міжнародних договірних зобов’язань України Під час дослідження увагу приділено міжнародним договорам (Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права; Європейська конвенція про міжнародну дійсність кримінальних вироків); актам Європейського Союзу (Директива ЄС 2016/343 від 9.03.2016 р. щодо посилення деяких аспектів презумпції невинуватості та права бути присутніми на судовому розгляді у кримінальному провадженні); актам Комітету міністрів Ради Європи (Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи № R (87) 18 щодо спрощення кримінального провадження; Резолюція Комітету Міністрів Ради Європи (75)11 від 19 січня 1973 року «Про критерії, які регламентують розгляд, що проводиться у відсутність обвинуваченого»); рішенням ЄСПЛ. Дослідження міжнародно-правової основи здійснення спеціального судового провадження засвідчило той факт, що забезпечуючи право особи на особисту присутність у судовому процесі міжнародно-правові акти допускають можливість здійснення кримінального провадження за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, але за умови дотримання певних умов та процедур з метою забезпечення права особи на справедливий суд. Водночас, у національному законодавстві мають бути враховувано вимоги міжнародних механізмів in absentia та зокрема вимог щодо забезпечення прав особи, відносно якої здійснюється спеціальне судове провадження.