Нормативно-правове регулювання забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства - Бурдоль, В. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню питань значення системи джерел кримінального процесуального права, якими здійснюється нормативно-правове регулювання кримінальних процесуальних відносин з приводу забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства. Відмічено, що застосування заходів безпеки під час кримінального провадження відбувається за умови обов’язкового правового опосередкування нормами галузі кримінального процесуального права. Завдяки цьому забезпечується повнота врегулювання цих відносин та чітка визначеність правової поведінки їх учасників, що має забезпечити захист життя, житла, здоров'я та майна учасника кримінального провадження від протиправних посягань. Відмічається, що основу правового регулювання застосування заходів безпеки складає кримінальне процесуальне законодавство, яке представлено виключно актами законодавства України. Але поряд з цим важливу роль у врегулюванні організаційних відносин при застосуванні заходів безпеки відіграють підзаконні у тому числі акти рекомендаційного характеру. Звертається увага, що сучасний стан нормативно-правового регулювання забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства не позбавлений недоліків. Насамперед це стосується необхідності взаємного узгодження норм Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України та спеціального закону. З цією метою пропонується у Кримінальному процесуальному кодексі України на рівні його завдань, як елемент засади пріоритету людини, її права та свободи та як частину системи заходів забезпечення кримінального провадження нормативно визначити та більш чітко регламентувати питання забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства.