СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Філіпенко, Н. Є.; Лукашевич, С. Ю.; Андреєва, О. О.; Салаєва, К. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
В статті розкрито сутність соціальних та етичних вимог до застосування інформаційно-комунікаційних технологій і штучного інтелекту в житті сучасної людини, соціуму й держави. Наголошено, що наявне етичне регулювання їх застосування здебільшого обмежено рамковими, декларативними документами, які позначають лише загальні підходи та мету взаємодії людства із системами штучного інтелекту. Акцентовано, що використання штучного інтелекту потребує спеціального правового регулювання, оскільки йдеться про життя та здоров’я людей. Через потенційну небезпеку для цивілізації інформаційно-комунікаційних технологій і штучного інтелекту необхідно суворо ліцензувати діяльність, пов’язану з виробництвом і експлуатацією таких систем.