ПЕРМАНЕНТНЕ РЕФОРМУВАННЯ У СФЕРІ ВИКОНАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПОКАРАНЬ - Степанюк, А. Х. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена аналізу окремих цілей і завдань Стратегії реформування пенітенціарної системи, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України 16 грудня 2022 року. Звертається увага на те, що цей документ принципово не виділяється з багаточисельного ряду концепцій, програм, планів, стратегій реформування у сфері виконання покарань, які розроблялися в Україні, починаючи з 1991 року і які так само констатували наявність системних проблем і ставили завдання привести умови відбування покарання у відповідність до міжнародних стандартів. Вказується, що для приведення умов тримання засуджених у відповідність до міжнародних стандартів необхідні перетворення колонійської системи з колективним триманням позбавлених волі, яка є спадком радянщини, у сучасну в’язничну систему з відповідною інфраструктурою. Звернута увагу, що служба пробації не повинна виконувати покарання, а має виконувати вирок суду, здійснювати пробацію стосовно громадських санкцій і заходів, як це і передбачено Правилами Ради Європи про пробацію.