СИСТЕМА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У СФЕРІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ - Усик, О. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню адміністративно-правове регулювання яке автором визначено як регулюючий і розпорядчий вплив на суспільні відносини, що виникають у сфері державного управління, тобто пов’язані з діяльністю органів державної влади та посадових осіб, які виконують функції держави, що здійснюється за допомогою правових норм. Таке регулювання має чіткий процесуальний характер, забезпечується засобами державного примусу і виражається в системі норм і актів адміністративного права. Наголошується, що в рамках представленої проблематики норми Конституції України: по-перше, закріплюють основи «легітимізації» міжнародних договорів та інших актів; по-друге, вони декларують особливе значення фізичної культури і спорту як важливих загальнодержавних елементів суспільного життя. Підсумовано, що міжнародне співробітництво у сфері фізичної культури і спорту базується на розгалуженій системі нормативно-правових актів як міжнародного, так і національного рівня. Проте зазначається, що ці дві групи нормативно-правових актів мають різне призначення та значення, оскільки регулюють різні сторони механізму правового регулювання зазначеної сфери. Так, наприклад, міжнародні документи прямо виражають сутність і зміст міжнародного співробітництва, закріплюють принципи, на яких воно здійснюється, а також засвідчують відповідні угоди між учасниками міжнародних відносин, а акти національного правового рівня в переважній більшості визначають порядок діяльності держави в цілому та органів влади щодо організації міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури і спорту тощо.