ДІЯЛЬНІСТЬ МІЛІЦІЇ УРСР ЩОДО ПРОТИДІЇ САМОГОНОВАРІННЮ У 1950-ТІ РОКИ - Ярмиш, О. Н.; Греченко, В. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Досліджується питання про протидію міліції самогоноварінню в 1950-ті роки. Ґрунтуючись на матеріалах з Галузевого архіву МВС України, автори показують, які були масштаби самогоноваріння в цей час, якими були причини цього явища, які правові та організаційні заходи вживалися керівництвом держави та за його завданням міліцією у боротьбі з виготовленням, розповсюдженням та вживанням самогону. Відмічається, що причинами самогоноваріння були історичні традиції пияцтва в СРСР, які поширилися з росії в Україну, низький рівень життя радянських громадян, невисокий рівень культури та відносна дорожнеча державних алкогольних напоїв, які були з-за цього недоступними значній частині населення.