Правове забезпечення прав осіб без громадянства в ЄС - Frantсeva O. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті розглядається одне з найактуальніших теоретичних і практичних питань науки міжнародного права – питання визначення правової природи правового статусу осіб без громадянства за законодавством ЄС. На сьогодні визначення особливостей правового статусу осіб без громадянства є одним із найважливіших і гострих питань як з погляду подальшого розвитку міжнародних правовідносин загалом, так і в контексті розвитку доктрин правового статусу фізичних осіб в науці міжнародного права. Питанням визначення правового статусу осіб без громадянства присвячено дуже мало наукових праць. Крім того, досить складно визначити право, що застосовується щодо таких осіб, а також передбачити механізми захисту прав і законних інтересів осіб без громадянства. Поглиблений аналіз та визначення змісту правового та соціального статусу іноземців та осіб без громадянства дає змогу з’ясувати їх місце та роль у державі та суспільстві як його членів, особливості правового статусу та громадянства іншої держави, зміст і характеристики, які пояснюють їхнє право на працю відповідно до чинного національного та міжнародного законодавства, а також правові засоби дотримання та забезпечення норм цього права. Відмічається, що на осіб без громадянства поширюватиметься лише законодавство держави, де така особа перебуває. Водночас визначення місцезнаходження особи без громадянства є досить складним процесом. Безгромадянство виникає з низки причин, включаючи розв'язання питання правонаступництва держави, протиріччя між різними національними законами про громадянство, відсутність реєстрації народження та навіть дискримінаційні закони. Безгромадянство також спостерігається серед нещодавно прибулих дітей-біженців, народжених по дорозі батьків до Європи, народження яких не було зареєстровано, а також серед тих, хто не може отримати громадянство через протиріччя або дискримінацію, що містяться в національних законах про громадянство. Безгромадянство також можна знайти серед тих, хто десятиліттями живе в одній країні або навіть народився там. Звернута увага, що осіб без громадянства можна розглядати разом із поняттям іноземці . Деякі вчені вважають, що поняття іноземець включає також осіб без громадянства. Деякі вчені вважають, що термін іноземець включає також осіб без громадянства. Інші вчені вважають, що поняття іноземець охоплює лише громадян іноземних держав.