ДЕЯКІ АСПЕКТИ ТА ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ СУЧАСНОЇ КРИМІНАЛЬНОЇ ПРОЦЕСУАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Колб, О. Г. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У науковій статті з’ясовано сутність і зміст сучасної (з часу прийняття у 1 року нового Кримінального процесуального кодексу (КПК)) політики з питань кримінального процесуального спрямування, встановлені у зв’язку з цим існуючі проблеми та правові прогалини, а також запропоновані авторські пропозиції щодо їх усунення. Зокрема, встановлено, що на законодавчому та доктринальному рівнях недостатнім чином обґрунтовується необхідність доповнення КПК України правовим інститутом причин і умов злочинності , суб’єктами реалізації якого є сторона обвинувачення у кримінальному провадженні (дізнавач, слідчий і прокурор). Доведено, що такий підхід законодавця логічно обґрунтований теоретично адаптованою на практиці доктриною детермінації всіх соціальних явищ і процесів, у тому числі й у сфері запобігання і протидії злочинності. Виходячи з цього та враховуючи об’єктивну природу процесу детермінації, на відомчому рівні прийняті відповідні нормативно-правові акти, які зобов’язують зазначених учасників кримінального провадження виявляти причини і умови, які сприяли вчиненню злочину, та здійснювати визначені у законі заходи щодо їх нейтралізації, усунення тощо.