СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЕНСІЙНИМ ФОНДОМ УКРАЇНИ ПРИНЦИПУ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Дучимінська, Л. М. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті з’ясовано особливості застосування принципу верховенства права органами Пенсійного Фонду України та встановлені проблемні питання його реалізації в умовах воєнного стану. Зокрема, виявлено, що останнім часом, всупереч вимог Конституції України та інших законів, вказаний державний орган все частіше у своїй діяльності керується положеннями відомчих нормативно-правових актів та тими законодавчими актами, які у правовій ієрархії є нижчими за своєю силою від правових джерел, включаючи Конституцію України, порушуючи таким чином закріплений у ній (ст. ) принцип верховенства права. У статті обґрунтована необхідність посилення та якісної видозміни норм чинного законодавства України, яке регулює порядок здійснення судового контролю, у тому числі з боку Конституційного Суду України. Звернута увага й на той факт, що за кордоном зміст зазначеного права тлумачиться у більш широкому змісті, як це визначено в ст. Конституції України, що важливо враховувати в умовах воєнного стану всім державним органам, особливо при формуванні та реалізації євроінтеграційних намірів нашої країни