Розширення прав засуджених до довічного позбавлення волі – одне із джерел посягань на національну безпеку України - Топчій, Василь; Колб, Олександр; Бусел, Андрій (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У науковій статті здійснено аналіз правового статусу засуджених до довічного позбавлення волі в Україні, на підставі результатів якого зроблено висновок про те, що зазначені суб’єкти кримінально-виконавчих правовідносин не наділені на рівні закону правом на короткочасні виїзди за межі виправної колонії, у тому числі при наявності виняткових особистих обставин. Також констатовано, що розширення прав осіб, які відбувають покарання у виді довічного позбавлення волі, може привести до суспільної напруги та до створення одного з небезпечних джерел посягань на національну безпеку України, невід’ємним складовим елементом якої є визначений у законі порядок виконання – відбування зазначеного кримінального покарання.