Роль і місце органів місцевого самоврядування в системі правового регулювання територіальної оборони України: адміністративно-правовий вимір - Міненко, Софія Іванівна (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті проведено аналіз ролі та місця органів місцевого самоврядування в системі правового регулювання територіальної оборони України з адміністративно-правового погляду. Авторка ставить за мету дослідити законодавчі та адміністративні аспекти взаємодії органів місцевого самоврядування з центральними органами державної влади з метою забезпечення ефективності та координації заходів у сфері територіальної оборони. В статті робиться акцент на сучасних викликах, які стоять перед органами місцевого самоврядування в контексті національної безпеки та територіальної стабільності. Зокрема, аналізуються проблеми, пов'язані із забезпеченням ефективного реагування на загрози та виклики сьогодення в частині розв’язання завдань збереження територіальної цілісності та стійкості держави. Стаття висвітлює потребу у подальших дослідженнях та розвитку адміністративно-правового регулювання, яке б враховувало сучасні виклики та забезпечувало високий рівень співпраці між місцевими та центральними органами влади в контексті регулювання територіальної оборони.