Основні форми участі суб’єктів громадянського суспільства в правовому регулюванні соціальної безпеки - Гаєвий, Владислав (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена з’ясуванню ключових форм участі суб’єктів грома-дянського суспільства в правовому регулюванні соціальної безпеки. Встанов-лено, що чинним законодавством у цілому передбачено чотири основні фор-ми участі суб’єктів громадянського суспільства в правовому регулюванні соціальної безпеки. Перша форма – ініціювання суб’єктами громадянського суспільства правотворчої діяльності щодо забезпечення соціальної безпеки. Друга форма – громадське (публічне) обговорення проєктів нормативно-правових актів, що регулюють різні аспекти соціальної безпеки. Третя форма – консультування суб’єктів правотворчої діяльності, що регулюють різні аспекти соціальної безпеки. Четверта форма – локально-правове регулювання соціальної безпеки осіб відповідного організаційного рівня. Стверджується, що аналіз ключових форм участі зазначених суб'єктів у правовому регулю-ванні соціальної безпеки дозволяє дійти трьох важливих висновків. По-перше, без участі суб’єктів громадянського суспільства в правовому регулюванні соціальної безпеки зменшується потенціал України, як соціальної держави, трансформуватись в державу загального добробуту. По-друге, існує необ-хідність подальшого дослідження перспектив забезпечення правової визначеності форм участі суб'єктів громадянського суспільства у правовому регу-люванні загалом та у правовому регулюванні соціальної безпеки, зокрема. По-третє, наразі є потреба у формуванні актуальних пропозицій щодо прийняття спеціального законодавчого акта про діяльність суб'єктів громадянського суспільства, в якому також буде окремо врегульовано питання участі відповідних суб'єктів у правовому регулюванні загалом та у правовому регу-люванні соціальної безпеки, зокрема.