ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО НАГЛЯДУ І КОНТРОЛЮ - Лучко, І. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті розглядаються питання порівняльно-правового аналізу особливостей формування державного ветеринарно-санітарного нагляду і контролю. Об’єктом дослідження є ветеринарне законодавство пострадянських країн, що тривалий час перебували у правовій сім’ї радянського соціалістичного права, адже саме такий напрям порівняння законодавства є найефективнішим. Проведене дослідження дало змогу диференціювати закладені у ветеринарному законодавстві пострадянських країн підходи до визначення державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на три групи. Першу групу становлять норми законодавства країн, у яких поняття ветеринарно-санітарного контролю і нагляду ототожнюються або вживаються паралельно. Наступну групу формують пострадянські країни, законодавство яких надає пріоритету поняттю ветеринарного нагляду. До останньої групи належать пострадянські країни, у основу ветеринарного законодавства яких закладено пріоритет поняття державного ветеринарно-санітарного контролю. Зроблено методологічний висновок про географічний критерій групової диференціації аналізованого законодавства, що зумовлюється спільними особливостями ветеринарних відносин цих країн.