КОНСТИТУЦІЙНІ ЗАСАДИ ДОСТУПУ ДО РИНКУ ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ ІНОЗЕМЦІВ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ, СТВОРЕНИХ ТА ЗАРЕЄСТРОВАНИХ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНОДАВСТВА ІНОЗЕМНОЇ ДЕРЖАВИ - Павлюк, О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена дослідженню конституційних засад доступу до ринку земель в Україні іноземців та юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства іноземної держави. Зроблено висновок про особливий конституційно-правовий режим землі, яка має ключове значення для вітчизняної економіки, національної безпеки та захисту її територіальної цілісності. Проаналізовано зарубіжний досвід конституційно-правового регулювання земельних відносин за участю іноземних суб’єктів. Визначено, що запровадження обмежень щодо доступу до землі іноземців є поширеною практикою. Встановлено, що земельна правосуб’єктність іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, прирівняна до земельної правосуб’єктності громадян України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Земельний кодекс України встановлює ряд винятків, щодо прав на землю іноземців та юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства іноземної держави.