ДЕЯКІ ПРАВОВІ ПИТАННЯ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ЯК ЧИННИКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇЇ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ - Єрмоленко, В.; Головко, Л. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
Статтю присвячено актуальній проблемі правового забезпечення органічного виробництва як найефективнішого чинника якості та безпечності харчової продукції, зокрема виробництву органічної сільськогосподарської продукції. Розкривається взаємозв’язок між якістю та безпечністю продуктів харчування і збереженням здорового генотипу нації та сприятливого навколишнього середовища для майбутніх поколінь. Виводяться парні категорії безпечності та якості сільськогосподарської продукції, визначається співвідношення між ними. Аналізується чинне законодавство у сфері забезпечення якості та безпечності харчової продукції, вказується на колізійність запровадженого ним самим механізму правового регулювання. Звертається увага на втраті значення державного контролю у сфері дотримання якості та безпеки продуктів харчування завдяки активно впроваджуваній дерегуляції умов ведення бізнесу. Наводяться напрями реальних загроз здоров’ю населення нашої країни від застосування неякісної і небезпечної харчової продукції, зокрема від широкого застосування в харчовій промисловості пальмової олії та трансгенної продукції в сільськогосподарському виробництві, робляться необхідні пропозиції щодо удосконалення відповідного законодавства. Розкриваються окремі недоліки законодавства щодо органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.