ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОЗНАК ОБ’ЄКТИВНОЇ СТОРОНИ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНІВ ТА ЗВИЧАЇВ ВІЙНИ - Вознюк, А.; Жук, І. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті розкриваються загальні положення об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 438 КК, а саме: характер опису диспозиції цієї статті; форми об’єктивної сторони порушення законів та звичаїв війни; момент його закінчення; зміст «серйозних» порушень норм МГП; місце та засоби вчинення злочину; структура складів воєнних деліктів, яку використовує Міжнародний кримінальний суд – «Елементи злочину», зокрема контекстуальний елемент. Наголошено на необхідності удосконалення підстав кримінальної відповідальності за порушення законів та звичаїв війни насамперед шляхом диференціації такої відповідальності в різних статтях КК або принаймні її посилення в ч. 1 ст. 438 КК шляхом збільшення верхньої межі позбавлення волі з дванадцяти до п’ятнадцяти років і включення альтернативного покарання у виді довічного позбавлення волі.