ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ВІДБУВАННЯ ПОКАРАННЯ ОСОБИ, ЩОДО ЯКОЇ ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ПЕРЕДАЧУ ДЛЯ ОБМІНУ ЯК ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНОГО - Політова, А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті приділено увагу законодавчій новелі – звільненню від відбування покарання особи, щодо якої прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого. Відзначено, що законодавство України про кримінальну відповідальність піддається впливу подій, які відбуваються у державі, а новели законодавства деколи носить політичний характер. Разом з тим, якщо проаналізувати зміни і доповнення до КК України, то з моменту початку подій на Сході України та анексії Автономної Республіки Кримі та міста Севастополь було внесено 116 змін і доповнень, пов’язаних з ситуацією, а з 24 лютого 2022 року – 13. Розглянуто поняття військовополоненого у міжнародному праві та законодавстві України. Зроблено висновок, що у національному законодавстві закріплено нормативне визначення «військовополоненого» у вузькому та широкому його розумінні. Вивчено питання щодо ролі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у питаннях звільнення від покарання цієї категорії осіб та зазначено, що саме цей уповноважений орган приймає рішення про передачу для обміну військовополоненого та надає письмову згоду на проведення такого обміну. Зроблено висновок, що за своєю природою особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, може бути повністю або частково звільнена від покарання за вчинене. Інститут звільнення від покарання та його відбування відображає принципи гуманізму і економії заходів кримінального впливу. Аналогічні положення містяться і в національному законодавстві. Відзначено на необхідності подальшого дослідження цього виду звільнення з урахуванням аналізу судової практики як зарубіжних країн, так і України.