Організаційно-правові засади використання поліцією України зарубіжного досвіду кримінологічної теорії розбитих вікон - Копан, О.; Вознюк, А.; Тичина, Д. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2022)
У статті розкрито багатогранність, складність системи заходів, спрямованих на захист прав і свобод людини й громадянина, честі та гідності особи, через призму положень теорії розбитих вікон як окремого напряму спеціально-кримінологічного запобігання злочинності. Розкрито істотні ознаки теорії розбитих вікон, до яких віднесено мету, принципи, суб’єкти, об’єкт запобіжного впливу, а також заходи у формі здійснення владою міста, поліцією спільно із громадськістю, соціальними службами і агенціями підтримки (матеріальної, фізичної, психологічної) груп ризику (осіб, які мають судимість; наркоманів; вихідців із неблагополучних сімей тощо) та благоустрою міста, ліквідації пустирів, прибирання територій. Доведена доступність і зрозумілість такої теорії, здатність принести корисні результати як для соціуму, так і кожного громадянина. Акцентовано увагу на організаційних формах взаємодії поліції і громадськості. Розглянуто поняття, ґенезу та міжнародний досвід застосування кримінологічної теорії розбитих вікон, висвітлені питання форм взаємодії поліції з громадськістю у запобіганні кримінальним правопорушенням та вирішенні інших проблем громади тощо.