Встановлення або поширення злочинного впливу: актуальні питання кримінальної відповідальності - Вознюк, А. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2022)
У статті аналізуються актуальні проблеми, пов’язані з криміналізацією встановлення або поширення злочинного впливу у ст. 255-1 Кримінального кодексу України. Досліджено доцільність криміналізації злочинного впливу, розкрито його поняття, ознаки та концептуальні вади, визначено суспільну небезпеку злочину, передбаченого у ст. 255-1 Кримінального кодексу України, висвітлено питання про об’єкт, об’єктивну сторону, суб’єкта та кваліфікуючі й особливо кваліфікуючі ознаки цього злочину. Виявлено суттєві вади, що перешкоджають ефективному застосуванню ст. 255-1 Кримінального кодексу України на практиці, та надано пропозиції щодо їх усунення. Сформульовано рекомендації щодо кваліфікації встановлення або поширення злочинного впливу.