Проблема визначення об’єкту контрабанди у чинному законі про кримінальну відповідальність - Нетяга, В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2021)
У статті досліджено питання визначення об’єкту контрабанди у Кримінальному кодексі України. Проаналізовано наукові дослідження стосовно об’єкту кримінального правопорушення в цілому та контрабанди зокрема. Визначено, що переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї), частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації не входить до кримінальна-правової охорони суспільних відносин у сфері господарської діяльності. Запропоновано внести низку змін до чинного законодавства для поліпшення кримінально-правового урегулювання питання контрабанди.