Специфіка комунікації співробітників поліції з особами, що перебувають під дією наркотичних та психотропних речовин - Kopencova, Dagmar (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2021)
Статтю присвячено питанням безпечної комунікації між співробітниками поліції Чеської Республіки та особами, які перебувають під дією наркотичних і психотропних речовин. Співробітники поліції є основними дійовими особами, що займаються врегулюванням громадських кризових ситуацій. Вони все частіше стикаються з особами, які перебувають під дією наркотичних засобів і психотропних речовин. При розслідуванні злочинів поліцейські збирають інформацію шляхом опитування підозрюваних, обвинувачених, свідків і жертв, що зловживають психоактивними речовинами. Стратегії, які застосовуються співробітниками поліції під час допиту цих людей і спілкуванні з ними, є ключовою частиною їх роботи. У статті йдеться про загрози, з якими стикаються працівники поліції у своїй повсякденній роботі. Ці загрози несуть особи, що знаходяться під впливом наркотичних засобів та психотропних речовин. Звичайно, важливим є те, чи вчиняють вони правопорушення, чи є свідками, чи просто вживають ці речовини на вулиці і слід припинити це або ж надати їм першу медичну допомогу. Спілкування між працівниками поліції й такими особами також залежить від типу наркотичної та психотропної речовини, яку вони вживають, від їх поточного стану тощо. Автором, на підставі власного багаторічного досвіду роботи в підрозділах поліції, розроблено методичні рекомендації щодо збору необхідної інформації у подібних ситуаціях та проведення допиту таких осіб.