Організаційно-правові засади діяльності державної жандармерії Західно-Української народної республіки - Шкуратенко, О.; Прус, В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2021)
У статті розглянуто історичні передумови утворення та діяльності Державної жандармерії ЗУНР. Детально проаналізовано організаційну діяльність та структуру цього правоохоронного органу. Висвітлено правові основи діяльності Державної жандармерії ЗУНР; її юридичний статус, функції, права та обов’язки. Окремо акцентовано увагу на особливому статусі Державної жандармерії з числа інших правоохоронних органів.