Соціальна компетентність як основа концепту «права людини» - Подорожна, Т.; Котуха, О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2020)
У статті розглянуто концепт «права людини» з точки зору соціології права. Зазначено, що однією з центральних проблем теорії прав людини, а також формування особистості, є необхідність володіння так званою соціальною компетентністю. Її визначення зводиться до такого: соціальна компетентність являє собою певні – соціально значущі – знання і навички, якими володіє людина, соціальні та професійні групи, населення загалом; вони відображають соціальні явища і процеси; люди отримують їх впродовж особистого й суспільного життя, а також під час професійної діяльності. Значення цього поняття визначається наявними соціальними умовами – загальними, пов’язаними з характером суспільних відносин, соціальною структурою, загальною культурою, ступенем освіченості, релігійності населення; і специфічними, які пов’язані з розвиненістю демократичних інститутів суспільства, забезпеченістю прав і свобод громадян, враховуючи свободу слова і думок, отримання і передачі інформації, совісті тощо. Зроблено висновок, що права і свободи людини постають у вигляді важливої риси будь-якого типу цивілізації, який розкриває становище особистості в суспільстві, правові й моральні умови її існування та розвитку. Вони завжди пов’язані із задоволенням інтересів в особистому, політичному, економічному, соціальному та культурному житті і повинні відповідати реальним можливостям соціуму.