Правова регламентація пенітенціарної системи в українських землях у складі Російської імперії (кінець XIX – початок ХХ століття) - Прус, В.; Шкуратенко, О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2020)
У статті проаналізовані особливості становлення і розвитку пенітенціарного законодавства Російської імперії в кінці ХІХ ст. – на початку ХХ ст. Охарактеризовано базові нормативно-правові акти, серед яких: Статут для осіб, що утримуються під вартою 1890 р. і Загальна тюремні інструкція 1915 р. А також визначено складові виправно-трудового впливу на ув’язнених: диференціація й розділення за категоріями, розпорядок дня, організація виправних робіт тощо.