Зарубіжний досвід застосування до засуджених заходів вгамування - Borovyk, A. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2020)
У статті розглянуто проблемні питання міжнародно-правових підходів та практики застосування до засуджених, позбавлених волі, заходів вгамування. Поряд з цим, виходячи з результатів даного дослідження, міжнародні правові акти з питань застосування до засуджених у місцях їх ізоляції (а, саме в такому значенні вживаються у цій роботі ті терміни, що закріплені у зазначених джерелах та відносяться до характеристики цих осіб) заходів вгамування, класифіковані на: 1) міжнародно-правові акти загального характеру, тобто ті, в яких визначені загальні принципи і підходи, що стосуються правообмежень, які встановлюються для засуджених; 2) міжнародно-правові джерела спеціального змісту, тобто ті, що безпосередньо регулюють питання виконання – відбування покарань та поводженням із засудженими; 3) міжнародно-правові акти, які безпосередньо відносяться до питань, пов’язаних із застосуванням до засуджених заходів вгамування. Такий підхід не тільки дозволив співставити зміст аналогічних нормативно-правових джерел національного та міжнародного права, але й розробити низку науково обґрунтованих пропозицій, спрямованих на удосконалення правових підстав та порядку застосування в Україні заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї до засуджених, позбавлених волі.