Стан дотримання прав людини в умовах реформування Державної кримінально-виконавчої служби України - Нєцвєтаєв, Є. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2020)
У статті висвітлено стан дотримання прав засуджених та осіб, узятих під варту, в умовах реформування Державної кримінально-виконавчої служби України у 2016–2019 роках. Незважаючи на те, що в системі виконання покарань постійно відбувалися зміни, зокрема на законодавчому та структурному рівнях, умовно за початок реформування взято 2016 рік, коли було ліквідовано центральний орган виконавчої влади, що реалізовував державну політику у сфері виконання кримінальних покарань та пробації, – Державну пенітенціарну службу України, а її функції передано Міністерству юстиції України. Не випадково основний акцент зроблено саме на дотриманні прав в’язнів, оскільки людина в пенітенціарних установах перебуває під повним контролем держави та є більш уразливою з точки зору можливості порушення її прав.