Нейтралізація криміногенності місць позбавлення волі як напрям запобігання професійній злочинності - Макаренко, Н. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2020)
У статті досліджується проблема нейтралізації криміногенності місць позбавлення волі та її вплив на професійну злочинність. Звертається увага на необхідність обов’язкового впровадження заходів індивідуального запобігання професійній злочинності. Визначено, що заходи нейтралізації криміногенності місць позбавлення волі діляться на організаційні та виховні. Запобігання професійній злочинності пов’язане з реалізацією комплексу заходів, спрямованих на забезпечення належного рівня життя, повернення особи у суспільство, виховання, надання необхідної допомоги після відбуття покарання. Крім того, в рамках розглянутих заходів необхідна розробка спеціальних заходів з протидії тюремній субкультурі. За результатами проведеного дослідження внесено низку пропозицій щодо удосконалення системи запобігання професійній злочинності.