ТАКТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ В КУЛЬТОВИХ СПОРУДАХ - Гольдберг, Н.О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті здійснено дослідження тактичних особливостей проведення обшуку в культових спорудах як специфічного різновиду слідчих (розшукових) дій. Актуальність теми зумовлена сучасними викликами кримінального судочинства, які пов’язані з необхідністю забезпечення ефективності досудового розслідування одночасно з дотриманням конституційних гарантій свободи віросповідання, поваги до релігійних почуттів віруючих та недопущення надмірного втручання у сферу духовного життя. Особливий правовий статус культових споруд, їх сакральне значення та специфіка функціонування релігійних організацій обумовлюють необхідність формування спеціальних тактичних підходів до проведення обшуку. Метою статті є дослідження тактичних особливостей проведення обшуку в культових спорудах з урахуванням їх правового статусу, специфіки функціонування релігійних організацій. Методологічну основу статті становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи, зокрема аналіз, синтез, системний підхід, формально-юридичний, порівняльно-правовий та логіко-юридичний методи, що дозволили комплексно дослідити правову природу культових споруд та їх місце у системі об’єктів, які можуть бути предметом обшуку. Проаналізовано наукові підходи до визначення понять «релігійні споруди», «культові будинки» та «релігійні святині», встановлено відсутність єдності у їх трактуванні. Встановлено, що ефективність проведення обшуку в культових спорудах значною мірою залежить від належного рівня підготовки слідчого, який передбачає збір повної інформації про об’єкт, вивчення його планування, визначення можливих шляхів доступу та відходу, а також аналіз внутрішньої організації релігійної громади. Обґрунтовано доцільність застосування таких тактичних прийомів, як забезпечення раптовості проведення обшуку, організація одночасних слідчих (розшукових) дій у кількох місцях, обмеження витоку інформації та належна координація дій слідчо-оперативної групи. Приділено увагу необхідності дотримання етичних норм, уникнення конфліктних ситуацій, поваги до релігійних почуттів та обережного поводження з культовими предметами.