КРИМІНАЛІСТИЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСУВАННЯ БЮДЖЕТНИХ ПРОГРАМ - Бараш, Л.Є. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні засади криміналістичної класифікації правопорушень у сфері державного фінансування бюджетних програм. В умовах повномасштабної збройної агресії проти України, гранична концентрація та раціональне використання державних ресурсів стають критичними для забезпечення обороноздатності країни. Протиправні посягання на бюджетні кошти в цей період набувають ознак особливої суспільної небезпеки, дестабілізуючи фінансову систему та створюючи загрози національній безпеці. Аналіз офіційної статистики свідчить про зростання кількості правопорушень у сфері державного управління й оборони, водночас результативність їх розслідування потребує вдосконалення через інтенсифікацію наукових розробок у галузі криміналістичної методики. Результати дослідження дозволили констатувати, що традиційний розподіл злочинів за родовим об’єктом, притаманний доктрині кримінального права, має вторинне значення для криміналістичної методики. Натомість фундаментом для побудови дієвих алгоритмів дій слідчого є криміналістична класифікація, яка виступає методологічним каркасом для систематизації окремих методик. Автором виокремлено та деталізовано ключові класифікаційні критерії: спосіб (технологія) вчинення, характеристика суб’єкта (особа злочинця) та обстановка (контекст) правопорушення. Особливу увагу приділено інтелектуальному характеру способів вчинення злочинів у сфері державного фінансування бюджетних програм, що виражаються у складних багатоепізодних схемах маніпуляцій із тендерною документацією та цифровими даними. Доведено, що специфіка реалізації бюджетних програм полягає в їх суцільній документальній фіксації, що трансформує підходи до роботи з доказами: ключовими носіями інформації стають не лише паперові документи, а й цифрові сліди.