ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Сібілєв, М.А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті досліджено сутність забезпечення законності в адміністративній діяльності органів Національної поліції України як однієї з ключових умов функціонування держави, заснованої на принципах верховенства права, законності та поваги до прав і свобод людини. Обґрунтовано, що адміністративна діяльність поліції є однією з основних форм реалізації її повноважень поза межами кримінального провадження та охоплює прийняття владних індивідуальних рішень, застосування заходів адміністративного примусу, здійснення профілактичної, дозвільної, контрольно-наглядової та юрисдикційної діяльності. Саме тому забезпечення законності у цій сфері має особливе значення, оскільки будь-яке відхилення від вимог закону може призвести до порушення прав людини, зловживання владою, перевищення службових повноважень і зниження рівня суспільної довіри до поліції. Проаналізовано наукові підходи до визначення змісту адміністративної діяльності поліції та категорії «законність», а також положення чинного законодавства, що регламентує діяльність органів Національної поліції України. Встановлено, що законність у сфері адміністративної діяльності поліції повинна розглядатися не лише як формальна вимога точного дотримання норм права, але і як комплексний правовий режим, який передбачає обов’язковість діяльності поліцейських виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, визначені законом. Акцентовано увагу на тому, що законність є необхідною передумовою легітимності рішень і дій поліції, а також гарантією недопущення свавільного втручання у сферу прав і свобод особи. У результаті дослідження сформульовано авторський підхід.