МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ В УКРАЇНІ - Зіганшин , А.І. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті на основі аналізу чинного законодавства, а також теоретичних підходів вчених, розкрито окремі аспекти правового статусу громадських об’єднань в Україні. Зокрема досліджено проблему визначення мети та завдань діяльності громадських об’єднань в Україні, а також їх значення для суспільства. Встановлено, що, незважаючи на значну кількість наукових праць, у законодавстві та доктрині відсутній єдиний підхід до розуміння цільового призначення таких об’єднань. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення ролі та місця громадських об’єднань у політичній, соціальній та економічній сферах, а також норми чинного законодавства, що регулюють їх діяльність. Проаналізовано установчі документи окремих громадських організацій та виокремлено закріплені в них цілі та завдання діяльності. Сформульовано авторське бачення мети і завдань діяльності громадських об’єднань в Україні. Обґрунтовано, що основною метою діяльності громадських об’єднань є захист прав, свобод та інтересів окремих груп населення, а також задоволення їх матеріальних і духовних потреб у різних сферах суспільного життя. Визначено основні завдання громадських об’єднань.