ОЦІНКА ВИСНОВКУ ЕКСПЕРТА СУДОМ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ - Армаш, Н.О.; Беззубов, Д.О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз оцінки висновку експерта судом в адміністративному судочинстві з урахуванням меж судової дискреції та стандартів доказування. Обґрунтовано, що висновок експерта є особливим засобом доказування, використання якого пов’язане із залученням спеціальних знань і потребує від суду дотримання балансу між свободою внутрішнього переконання та процесуальними гарантіями справедливого судового розгляду. Досліджено правову природу висновку експерта, особливості його оцінки у контексті активної ролі суду та принципу офіційного з’ясування всіх обставин справи. Окреслено межі судової дискреції при оцінці висновку експерта та розкрито роль стандартів доказування як механізму забезпечення обґрунтованості судового рішення. Зроблено висновок про необхідність формування доктринально вивірених підходів до оцінки висновку експерта з метою підвищення єдності судової практики в адміністративному судочинстві.