ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ УМОВ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ - Філіпенко, Н.Є.; Павликівський, В.І. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті досліджено теоретико-правові засади юридичної відповідальності як складного правового явища та багатофункціонального інституту. Розкрито етапи становлення юридичної відповідальності, визначено її як загальносоціальну і юридичну категорію. Обґрунтовано, що юридична відповідальність є нормативно визначеною, гарантованою та забезпеченою державою формою реагування на дотримання, виконання або порушення норм права. Її охарактеризовано як інститут об'єктивного права, елемент змісту правовідносин і форму державного примусу. Узагальнено наукові підходи щодо підстав юридичної відповідальності, до яких віднесено нормативно-правову, фактичну та процесуальну. Особливу увагу приділено класифікації юридичної відповідальності за галузевим критерієм. Визначено основні її види: конституційну, кримінальну, адміністративну, цивільну та трудову. У межах трудового права проаналізовано дисциплінарну та матеріальну відповідальність, зокрема їх загальні та спеціальні різновиди. Встановлено, що відповідальність у трудовому праві має низку специфічних ознак. Доведено, що відповідальність у трудовому праві застосовується як в індивідуальних трудових відносинах, що виникають на підставі трудового договору, так і в колективних, урегульованих колективним договором. За порушення його умов можуть наставати дисциплінарна, матеріальна, адміністративна та кримінальна відповідальність. Зроблено висновок, що відповідальність за порушення колективного договору має бути спрямована на реальний захист трудових прав працівників. Запропоновано законодавчо закріпити обов’язок роботодавця ініціювати укладення колективного договору. Окремо акцентовано, що в умовах воєнного стану зупинення дії окремих положень колективного договору можливе лише за взаємною згодою його сторін.