КОНСТИТУЦІЙНЕ РЕГУЛЮВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ В ЗАРУБІЖНИХ ДЕРЖАВАХ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Куненко, І.С. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
Статтю присвячено дослідженню моделей конституційного регулювання адміністративної юстиції у зарубіжних державах та визначенню їх впливу на забезпечення контролю за діяльністю публічної адміністрації. У роботі проаналізовано підходи до розуміння адміністративної юстиції в сучасній правовій доктрині, зокрема виокремлення її вузького та широкого трактування, а також обґрунтовано доцільність розгляду адміністративної юстиції як самостійного виду юстиції. Здійснено порівняльний аналіз конституційних моделей адміністративної юстиції, що дозволило виділити різні рівні її нормативного закріплення: від розгорнутого конституційного регулювання (Німеччина, Італія) до опосередкованого закріплення через судову практику та доктрину (США, Канада, Велика Британія). Особливу увагу приділено аналізу судового контролю за публічною адміністрацією як ключового елементу адміністративної юстиції, зокрема стандартам судового перегляду та ролі судової доктрини у їх формуванні. Встановлено, що незалежно від моделі конституційного регулювання, усі правові системи визнають необхідність ефективного судового контролю як гарантії прав і законних інтересів особи. Обґрунтовано, що відсутність прямого конституційного закріплення адміністративної юстиції не зумовлює зниження рівня захисту прав, оскільки значну роль відіграють судова практика та доктринальні підходи. Зроблено висновок про існування різних моделей адміністративної юстиції, які відрізняються ступенем інституційної спеціалізації та рівнем конституційної деталізації, проте мають спільну функціональну спрямованість – забезпечення верховенства права та контролю за публічною владою.